Hvordan beskytte din bedrift mot skadevirus?

I 2017 ble flere norske bedrifter rammet av et internasjonalt Cryptolocker-angrep. Slike ransomware-virus er kjente skadevirus som låser filer på infiserte datamaskiner med sterk kryptering, for så å kreve løsepenger for at du skal få filene tilbake. Selv om du betaler er det ingen garanti for at du får dokumentene dine tilbake. Dette kan resultere i komplett eller delvis tap av dine og bedriftens filer. Her er våre råd til hvordan du kan beskytte din bedrift mot skadevirus.

Bevissthet og tilgangsstyring

Ansatte i bedrifter utgjør vanligvis det svakeste leddet i sikkerhetskjeden, og dette vet de kriminelle å utnytte. Dataangrep kommer i forskjellige former; som vedlegg i en epost, ved et besøk på en infisert webside eller gjennom “phishing”, det at noen forsøker å skaffe seg sensitiv informasjon som dine brukernavn og passord. Sikkerhet handler om å lære de ansatte om skadevirus og informasjonssikkerhet.

Hvordan forebygger vi angrep?

Skadeviruset kan angripe tilkoblede enheter og delte filområder i nettverket, og sprer seg ut ifra de rettighetene den påloggede brukeren har. En klar policy for hvem som skal ha tilgang til hva, hvor lenge og hvorfor er derfor viktig. Ved et dataangrep kan man begrense skadene ved å gi de ansatte rettigheter til kun det de trenger.

Oppdateringer og antivirus

Ransomware gjør skade når det har kommet seg inn på bedriftens nettverk. En brannmur kan forhindre dette. Ved å overvåke all datatrafikk som kommer inn mot dine servere og datamaskiner fungerer brannmuren som et filter mellom Internett og tilkoblede enheter. Skadevirus benytter ofte utdatert programvare med kjente sårbarheter for å komme seg inn i nettverket. For å beskytte seg mot slike innbrudd er det derfor viktig med regelmessig oppdatering og vedlikehold av systemer og programvare. Samt å bruke antivirus-programmer på servere, datamaskiner og epostkontoer som forhindrer, oppdager og fjerner skadelig programvare.

Backup

Et av de viktigste tiltakene mot ransomware er regelmessig sikkerhetskopiering av alle bedriftens data og systemer. Hvis du er uheldig og blir utsatt for et angrep skal du slå av enheten, legge inn nytt “image” og legge tilbake siste backup. På denne måten hindrer du at ransomwaret sprer seg til andre systemer og enheter i nettverket. Jo hyppigere det tas backup, jo mindre data går tapt etter et angrep.

Er din bedrift godt beskyttet mot skadevirus? Eller har dere gode rutiner for å forebygge hackerangrep og virus? Ta kontakt med oss om våre sikkerhetsløsninger og om du ønsker en anbefaling på hva din bedrift bør håndtere dette.